Dezynsekcja
jest to odkażanie, jest zabiegiem mającym na celu zniszczenie mikroorganizmów chorobotwórczych, bakterii, wirusów i ich form przetrwalnikowych, wszelkimi środkami fizycznymi jak np. wysoka temperatura, para wodna, promieniowanie UV, promieniowanie jonizujące, oraz metodami chemicznymi, jak różnego rodzaju preparaty chemiczne.
Dezynfekcja
jest to zwalczanie szkodliwych owadów latających i biegających oraz chrząszczy magazynowych będących szkodnikami żywności. Dezynsekcja szkodników w przemyśle spożywczym jest obowiązkowa (rozporządzenie Ministra Zdrowia), ponieważ owady są roznosicielami patogenów wielu chorób groźnych dla człowieka.
Deratyzacja
jest to zespół zabiegów, mających na celu zwalczanie gryzoni i zabezpieczenie przed nimi chronionych obiektów. Budynki zakładu przemysłu spożywczego nęcą gryzonie z całej okolicy, a po zwabieniu dostarczają im ciepła, licznych kryjówek oraz pokarmu i wody.
Fumigacja
zwalczanie szkodników (np. owadów i gryzoni) za pomocą substancji chemicznych w formie dymu, pary lub gazu. Substancje te zwane są fumigantami. Główną zaletą fumigacji jest wysoka skuteczność w zwalczaniu szkodników drewna oraz neutralność procesu dla odkażanego materiału.
Dezodoryzacja
czyli usuwanie niepożądanego zapachu. Usuwany jest niepożądany zapach artykułów codziennego użytku, wody, olejów, ciała, powietrza wnętrz lub strumieni gazów, wprowadzanych do atmosfery z różnych instalacji (np. przemysł, hodowla, obiekty gospodarki komunalnej)
Ozonowanie i jonizowanie
jest doskonałym zabiegiem dezynfekującym. Dzięki ozonowi skutecznie można pozbyć się wszelkiego rodzaju przykrych zapachów, jak również zniszczyć wszelkie drobnoustroje chorobotwórcze, mieszczące się w pomieszczeniach, jak również na wszelkich sprzętach i urządzeniach.